Изработка на уеб сайт от Web IT Solutions

Счетоводство на афилиейт – какво трябва да знаем

Счетоводство на афилиейт - Какво е афилиейт? Какво трябва да знаем при счетоводството и полезна информация | T&G ConsultingЖивеейки във времена, в които Интернет е неизменна част от ежедневието ни и за повечето от нас е ден без него е немислим, не е изненда, че все повече бизнеси функционират именно в Интернет. С бързото развитие на електронната търговия на пазара навлязоха и някои свързани с нея подсегменти. Сред тях се нареждат  динамично развиващите се дропшипинг  и афилиейт продажбите. Именно чрез тези два модела много малки предприемачи започнаха да се включат в бързо развиващата се онлайн среда и да печелят. В предишна статия Ви разказахме малко повече за счетоводство на дропшипинг, а сега е ред и на счетоводство на афилиейт.

Какво е афилиейт?

Афилиейт програмите представляват форма на сътрудничество между собственици на уеб сайтове. При тях собственикът на дадена стока или услуга изплаща комисионна на своя партньор, в зависимост от вида на партньорската програма.

Как печели?

Pay-Per-Sale програма, на партньорския сайт се изплаща комисионна при реализиране на продажба от клиент, дошъл чрез кликване на банер, линк или текстова връзка от неговия сайт.
Pay-Per-Lead – партньорският сайт получава комисионната си, ако посетител, дошъл чрез кликване от него, се регистрира за ползване на сайта – собственик и попълни формуляр.

Pay-Per-Click – гарантира плащане на партньорския сайт тогава, когато негов потребител кликване върху банер, линк или текстова връзка, водещи до сайта – собственик.

Счетоводсвто на афилиейт

В основата си афилиейта е комисионерска дейност – от чуждо име или от свое, но за чужда сметка. Това само по себе си е бизнес и следва да се третира като такъв. Общовалидните регистрация на фирма, регистрация по ДДС, данъчно облагане са неизменна част и при счетоводство на афилиейт. Тук обаче има документация, която е от голяма важност и трябва да бъде съхранявана и обработвана.

При работата като афилийет е честа практика, комисионна да се изплаща при натрупване на определена сума, която е предварително договорена. Когато настъпи моментът за получаване на комисионната Ви, то Вие следва да изискате от афилиейт партньора си известяване, че Ви дължи пари. Дори смисъла за тях да е кредитно известие, което не е изключено, то за Вас като доставчик на услугата възниква задължение да издадете фактура съгласно българското законодателство.
В случай, че партньорската фирма е от ЕС, при счетоводство на афилиейт има следната специфика. Ако европейската фирма е регистрирана по ДДС в държава членка, ще Ви задължи да подадете и VIES декларация.
Говорейки за счетоводство на афилиейт, няма как да не споменем и разходната част. Тъй като трябва да плащате данъци върху доходите си, трябва да се уверите, че доходите ви са правилно изчислени. Не забравяйте, че брутният коригиран доход ще бъде общата сума, която сте спечелили – вашите разходи. Поради тази причина наистина трябва да следите всичките си разходи за партньорски маркетинг.

Пазете разписките и фактурите си и следете всичко по-долу:
  • Разходи за уеб хостинг
  • Инструменти за партньорски маркетинг (като вашите членски такси в WordTracker, цената на продукти като Adwords Analyzer и др.)
  • Всяка PPC реклама, която закупите
  • Разходи за линкове и съдържание;
  • Други фирмени разходи;

Имайте предвид, че в сферата на афилиейт нещата са много разнообразни и специфични. Това има и пряко влияние що се касае до счетоводство на афилиейт. Тъй като този бизнес модел е навлязъл сериозно в полезрението на НАП, нашият съвет е да проучвате много добре Вашия конкретен казус и да се консултирате със специалисти по въпроса. Небрежното отношение спрямо Вашия бизнес може да доведе до сериозни санкции при последващи проверки от компетентните държавни органи.

Екипът на T&G Consulting има богат опит при счетоводство на афилиейти и може да улесни предприемачите, работещи в бранша. Ние ще се уверим, че извършвате своята дейност официално и съобразно съществуващите закони, без да се притеснявате, че нарушавате някоя регулация. Ние ще намерим правилните решения за Вашето фирмено счетоводство.