Изработка на уеб сайт от Web IT Solutions

Искате да отворите собствена фирма за почистване? – Ето няколко полезни съвета

Фирма За Почистване - Как да си отворим фирма за почистване? Стъпки при откриване на бизнес за почистване | T&G Consulting; СчетоводствоПрез последните няколко години се забелязва силно развитие на една пазарна ниша, която до скоро сякаш беше подценявана. До преди може би 15 години бяха малко хората, които биха се възползвали от професионално почистване на дома. Повечето домакини поемаха тази не лека задача на плещите си. Днес, обаче, ежедневието ни е доста по-различно и в пъти по-динамично. Поради тази причина все повече хора избират да използват услугите на фирма за почистване, не само що се касае до дома, но и до офиса.

Ако Вие сте решили да стартирате бизнеса си с фирма за почистване, в следващите редове ще Ви предоставим някои полезни съвети.

От къде да започнете:

1. Анализ на пазара

При откриването на фирма за почистване първа стъпка е анализ на пазара на услуги. Тук е важно да проучите наличието на конкуренти в населеното място, където ще работите. Освен това трябва да разберете колко такива фирми работят на пазара и да се проучите как стоят нещата им с клиентската база, както и какъв е средният месечен обем на работата, която изпълняват. Събраната информация ще Ви помогне да прецените до колко Вашата фирма за почистване ще намери място на пазара.

Важно е да съставите списък на конкурентните си предимства. Благодарение на тях фирмите и хората, които имат нужда от професионални услуги и ще се обърнат точно към вашата фирма за почистване.

Ще Ви дадем пример:
Исканата от Вас цена е приемлива за клиентите, предлагате високо качество на предоставяните услуги, предоставяте отстъпки и промоции за редовни клиенти и т.н.

2. Последващи стъпки:

Ако резултата от направения от Вас анализ е в подкрепа на бизнес начинанието Ви, ето какви решения следва да вземете:

 • Вид на дейност – т.е. домашно почистване, офис почистване или и двете;
 • Регистрация на фирма – ЕТ, ЕООД, ООД?;
 • Наемане или закупуване на офис;
 • Подбор на служители;
 • Закупуване на оборудване;
 • Методи и видове реклама;
 • И т.н.

Наемане или закупуване на офис

При отварянето на собствена фирма за почистване трябва да намерите малък офис и складово помещение, където ще се съхраняват оборудването и почистващите препарати. Офис е нужен за приемане на обаждания от потенциални клиенти и водене на документация. Разбира се е добре да отбележим, че повечето клиенти няма да посещават офиса. Поради тази причина, имате възможността да спестите от него.

За съхранението на почистващи препарати и оборудване не е необходимо специализирано помещение. При стартирането на фирма за почистване почти няма значение къде ще се намира офиса и затова имате възможност да наемете малко помещение без значение от района.

Подбор на служители

Наемането на служители преди всичко зависи от клиентите и помещенията, които ще почиствате. Така, например, един човек може качествено да измие, почисти и подреди в средно 500-800 кв. м. Имайте предвид, че успехът на Вашата фирма за почистване зависи 80% от персонала, който ще наемете. Той трябва да се обучи правилно да работи с оборудването, почистващи средства и препарати. Освен това, служителите Ви ще се нуждаят от работно облекло с лого или бадж на фирмата.

В началото на Ви съветваме да не наемате много персонал.  Вместо това се опитайте да комбинирате различни видове работа като управител, диспечер, мениджър работа с клиенти.

NB!  Не забравяйте, че за да се счита една фирма за почистване за ефективна, нейната възвръщаемост не трябва да надвишава 9 месеца, а доходността трябва да бъде не по-малко от 34%.

Закупуване на оборудване

 • Подочистачки тип мопове, кофи и метли;
 • Прахосмукачка за сухо и мокро почистване;
 • Количка, оборудвана с кошници за съхранение и транспортиране на почистващи препарати, торби за боклук;
 • Професионална прахосмукачка за почистване на килими;
 • Комплекти за миене и почистване на офис техника, на стъкла и прозорци;
 • Перална машина за почистващите материали и работно облекло;
 • Комплект за почистване на прозорци
 • Машина за почистване на различни видове под;
 • Транспортно средство и др.
Поради настоящата ситуация свързана COVID-19, все по-често офиси и домакинства проявяват интерес към услугите, които една или друга фирма за почистване предлага. В тези условия е добре всеки бизнес, занимаващ се с почистване да предлага освен всичко останало и дезинфекция на помещения с качествени препарати и високо ниво на прецизност.

Екипът на T&G Consulting Ви предлага своята професионална помощ във всеки етап от отриването до последващите финансови и счетоводни въпроси касаещи Вашия бизнес. Доверете ни се – ние няма да Ви подведем! СВЪРЖЕТЕ СЕ С  T&G Consulting

Вашият коментар