Изработка на уеб сайт от Web IT Solutions

Отваряне на автосервиз – как става?

Отваряне на автосервиз – как става това? - На какво да обърнем внимание, когато сме се заели със създаването на собствен бизнес?; Счетоводство

Хората казват, че ако някой е добър в нещо, то задължително да се занимава с него. Ако пък е много добър защо не да превърне страстта си в собствен бизнес. Днешната статия ще е насочена към онези от нас, които ги бива в това да поправят коли и са решили да пристъпят към отваряне на автосервиз. В следващите редове ще Ви дадем някои важни насоки по пътя към осъществяването на тази Ви цел.

Изисквания за отваряне на автосервиз

Както при всеки друг бизнес и за тук на първо място трябва да направите регистрация на фирма. Едно от важните решения, коите следва да вземете на този етап е вида на фирмата. За целта следва да прецените кой вариант е подходящ за вас ЕТ, ЕООД или ООД. Помислете с какъв капитал разполагате и колко мащабен искате да е стартиращия Ви бизнес.

Нашият съвет за отваряне на автосервиз е да си изготвите подробен бизнес план. Именно чрез него ще разберете необходимата сума за началния капитал. Обикновено в него се отбелязва всичко: разходите за оборудване, всички видове плащания, заплатите на служителите, разходи за канцеларски материали. Веднъж изготвили Вашия бизнес план за отваряне на автосервиз, трябва да се водите строго по него. Това ще Ви помогне да контролирате оборота на средствата.

Важни законови разпоредби, които трябва да спазвате:

Отваренето на автозервиз е специфичен бизнес  и има доста изисквания, на които трябва да отговаряте, за да не подлежите на санкции от различни институции и да работите в съответствие със закона. Разпоредбите, които обхваща бизнеса са следните:

  • Закон за устройство на територията
  • Закон за управление на отпадъците
  • Закон за защита от шума в околната среда
  • Наредби за противопожарни изисквания

 

Документи и разрешителни за отваряне на автосервиз:

Освен гореописаните разпоредби, е нужна и регистрация в РЗИ. За да получите разрешителни от тях помещенията трябва да отговарят на нуждите Ви и на услугите, които ще предлагате. Важна подробност са разпоредбите за отпадъци, склад, съхранение и други, особено на материали като масла и други опасни консумативи.

Нашите съвети:

  • Не прегебрегвайте санитарните норми. Например, забранено е да има автосервиз близо до жилищни сгради.
  • Ако ще има и автомивка, помислете предварително за всички въпроси свързани с канализационната система.
  •  Що се отнася до документацията, свързана с локализация, санитарни норми и други моменти, съветваме да се консултирате с юристи и счетоводна къща, за да бъдат избегнати пропуски още в начален етап.
  • Особено сериозно се отнесете със счетоводството и данъчното облагане за автосервиз. По-лесно ще решите въпроса от самото начало и няма да привличате негативно внимание.
  • Не пестете от качествено оборудване. Технологичният процес и възвръщаемостта на автосервиза зависят от това.
  • Не мислете, че ще можете да предвидите всички разходи. При отваряне на автосервиза, както и при всяко начало възникват редица непредвидени разходи – напр. За реклама. Винаги трябва да има определена сума за непредвидени ситуации или важни нужди.

 

Ние в T&G Consulting имаме дългогодишен опит със стартиращи бизнеси и сме готови да съдействаме и на Вас. Ние ще бъдем Вашия верен партньор по пътя към успеха.

Вашият коментар