Изработка на уеб сайт от Web IT Solutions

Лично счетоводство – Как пилеем парите си, без да усетим

Лично счетоводство - Как пилеем парите си, без да усетимБезспорен факт е, че днес живеем в консуматорко общество, в което спестовността е рядко срещана добродетел. Всеки би се съгласил, че е добре човек да има отделени средства настрани, а макар и да притежава солидни финансови средства. Както гласи и старата българска поговорка „ Бели пари за черни дни“. Спрете за момент и помислете колко важни и нужни неща бихте могли да направите с парите, които са похарчени напразно. Помислете и колко дълго и трудно сте се трудили, за да заработите собствените си пари. В тази статия искаме да обърнем внимание на личното счетоводство и да обърнем внимание на това колко е важно човек да умее да управлява рационално собствените си средства.

Според редица експерти има няколко простички начина да намалим излишните харчове и да подобрим личното си счетоводство. Ето и някои от тях:

1.Купувате нещо само за да сте в крак с модата

Тук се нареждат онзи тип хора, които може да се видят в два през нощта на опашка за новия iPhone? Е, нека ви кажем нещо: нови продукти ще се появяват винаги и все по-често. Всеки следващ модел ще бъде с все по-нови опции и привлекателен дизайн. Търговията е движещата сила на икономиката. Ако компания спре да произвежда нови версии на продуктите, бизнесът им ще умре. Това, обаче, изобщо не означава, че трябва да тичате в магазина веднага след като всяка последна версия се появи. Ако купувате само при истинска нужда, значително ще подобрите своето лично счетоводство.

Ще ви дадем и пример с автомобилите и по-специално новите. За онези от вас, които се интересуват не е тайна, че автомобил, закупен на лизинг от автосалон, след първата година може да се върне и да се вземе друг на негово място. Тогава, разбира се, лизинга се преизчислява. Замислете се, обаче, колко неразумно е това за повечето от нас. Да, ще карате нова кола, но и ще плащате до безкрай… и до кога така. Вечно в дългове. Спестете главоболието и парите – личното ви счетоводство ще ви благодари.

2.Купувате си нещо, от което не се нуждаете само защото е на разпродажба

Лесно е човек да се понесе по общия ентусиазъм и да накупи неща, от които няма нужда. Целта на табелите „Всичко на -50%“, „Вземи три, плати две“ и т.н. е именно да ви накара да купите. В по-голямата част от случаите е нещо, което никак не ви трябва, но на етикета е пишело, че е с 2.36лв по-евтино. Тези импулсивни покупки имат негативен ефект върху финансовото ви състояние и лично счетоводство. Въпреки че взимате „три на цената на две”, най- добре би било да не купувате изобщо.

Наистина можете да икономисате при закупуването на разпродажба и с отстъпки. Но ако нямате нужда от тези неща и спокойно можете и без тях, то това никаква икономия не е. И в този случай няма значение колко струва продукта. Освен това, трябва да измислите място за съхранение на всички тези нови вещи.

3.Плащате за неща, които не използвате

Ако имате карта за фитнес, но нямате време да ходите, отървете се от нея. Вместо това можете да правите упражнения вкъщи или да си правите продължителни разходки, когато имате време. Премислете и абонаментния си план за интернет и телевизия. Давате ли си сметка за това колко често изобщо включвате телевизора и колко канала гледате? Сигурни сме, че дори и не знаете кои са всичките 180 канала, за които плащате всеки месец. От гледна точна на лично счетоводство, помислете дали да не преминете към по-основен план за по-малко пари.

4.Не използвате карти за отстъпки

Как пък няма да си давате личните данни на тези хищни супер и хипермаркети, за да ви обстрелват редовно със спам или реклами за редовни отстъпки? Бъдете си взаимно полезни – ползвайте карти за отстъпки или карти за лоялност на тези магазини, които посещавате често. Такива карти средно могат да ви помогнат да спестите от ежедневните покупки до 20%

5.Често се храните извън дома

Ако закусвате навън, обяд поръчвате пак отвън, а вечеряте в заведение за бързо хранене – вашите пари се унищожават безмилостно. Разбира се, ако сте на продължително пътуване или на почивка, такава “дневна дажба” може да се обясни. Но в останалите случаи можете да си готвите у дома. Това е много по-вкусно и по-евтино. И пресметнете колко бакшиши сте оставили във всички места за обществено хранене през последната седмица. Със сигурност с тях ще си сготвите луксозен домашен обяд. Бъдете полезни на себе си и личното си счетоводство.

А, ако смятате, че имате нужда от съдействие и във фирменото си счетоводство, то ние от T&G Consulting сме насреща. Не се колебайте да свържете с нас и да получите оферта.

Вашият коментар