Изработка на уеб сайт от Web IT Solutions

Дропшипинг търговия – няколко важни момента при осчетоводяването.

Дропшипинг счетоводство - осчетоводяване | T&G Consulting | Счетоводство на различните видове дропшипинг | Начини на осчетоводяванеС мащабите на развитие на онлайн търговията един от най-популярните методи е така нареченият дропшипинг. Накратко дропшипинг представлява тип търговия, при която търговецът предварително се уговаря с производители да предлага техни продукти. Това може да се осъществява през собствена интернет страница или някоя от водещите световни платформи като Amazon, Shopify, eBay и други.

Преди да започне своята дейност търговецът трябва да се регистрира по ДДС (ЗДДС).

Има два основни начина за осъществяване на този процес и респективно два абсолютно различни начини за осчетоводяване.

Единият вариант е, когато лицето(търговецът) занимаващо се с дропшипинг не купува стоката от производителя и след това да я продава на клиента. В този случай лицето(търговецът) се явява посредник на сделката. Тук той не извършва чисто търговска дейност, а посредничество. При тези обстоятелства на търговия от типа дропшипинг се издава фактура за предварително договорена комисионна. В тази ситуация при фактуриране не се начислява ДДС.

Вторият вариант дропшипинг е, когато търговецът купува стоката от производителя и я продава на клиента. Самият транспорт се извършва директно от производителя към клиента без стоката физически да влиза в държавата на търговеца. Тук съществено е, че продажбите се отразяват и декларират в  дневниците за продажби и месечните ДДС декларации.
В дропшипинг сферата  нещата са много разнообразни и специфични. Тъй като дропшипинг е тип търговия, която е навлязла сериозно в полезрението на НАП, нашият съвет е да проучвате много добре Вашия конкретен казус и да се консултирате със специалисти по въпроса. Небрежното отношение спрямо Вашия бизнес може да доведе до сериозни санкции при последващи проверки от компетентните държавни органи.

Ние от T&G Consulting можем да Ви бъдем полезни през цялостния процес на осчетоводяване. Вашият дропшипинг бизнес има нужда от професионалисти запознати с методологията, законовите процедури, тънкостите при осчетоводяване – в T&G Consulting Ви предлагаме именно това. Възползвайте се от услугите ни като се свържете с нас.

1 мнение за “Дропшипинг търговия – няколко важни момента при осчетоводяването.”

Вашият коментар